Omgeving & activiteiten

Omgeving

Romantisch B&B in de Belgische Ardennen

Le Tapis Rouge is gelegen in de gemeente Vielsalm, in de Belgische Ardennen midden in het hartje van het Europees cultuurlandschap "Eifel-Ardennen". Dit uniek wandelland strekt zich uit van het Belgisch-Duits-Nederlands drielandenpunt in het noorden tot aan het Belgisch-Duits-Luxemburgs drielandenpunt in het zuiden. 

Vielsalm EU-kampioen CO2-balans
Vielsalm is de gemeente met de beste CO2-balans van heel Europa. Dat komt door de vele bossen met een groot hoogteverschil, en door de manier waarop die worden beheerd. De gemeente heeft ook een proefproject lopen waarin particuliere boseigenaren worden geholpen met een ecologisch en economisch juist bosbeheer.

In het midden van deze streek ligt het Duits-Belgisch natuurpark "Hoge Venen-Eifel". Het land van Eupen en het Geuldal in het noorden kenmerken zich door een licht heuvelend landschap dat dan overgaat in het uitgestrekte Hertogenbos (20.000 ha). Op de heuvels begint het natuurreservaat "Hoge Venen" , een hoogplateau met turf- en veengebieden, uniek in Europa. Hier bevindt zich het hoogste punt van België (Botrange 694 m). Verder zuidelijk bereikt men de stuwdammen van het Warchedal (Robertville en Bütgenbach) en aansluitend het Ameldal, bekend om zijn forellenkwekerijen. Aan de rand van het land van St. Vith stroomt de Our. Dit is het meest "bergachtige" deel van de Oostkantons.

DE PLAATSELIJKE STREEKPADEN

De toeristenbureaus voorzien vrijwillig het wandelwegennet van Oost-België met een gevarieerd aanbod. Intussen zijn de 2.600 km ter beschikking staande wandelwegen volgens voorschrift bewegwijzerd en op 6 topografische wandelkaarten, die één geheel vormen, uitgetekend. Deze wandelwegen beginnen elk in het centrum van een grotere Oost-Belgische gemeente (meestal in de buurt van de kerk) en zijn op wandelborden aangeduid. De gemiddelde lengte van een wandeling bedraagt 3-7-15 of 20 km. Ze leiden voorbij de mooiste panorama's en bezienswaardigheden. Onderweg vindt de wandelaar regelmatig rustbanken, schuilhutten.

DE GROTE ROUTENPADEN

Het wandelpadennet doorkruist de hele Oostkantons met twee uitgestippelde routes van ongeveer 70-80 km. Enerzijds is er de wandelweg „GR-5 Nederland - Middellandse Zee”. Deze wandelweg doorkruist de Oostkantons over een afstand van 70 km .
Anderzijds is er de wandelweg „GR-56”, waarvan er in de Oostkantons twee varianten bestaan. Vanuit Eupen gaat deze wandelweg dwars door de Hoge Venen naar Robertville. Daar splitst de weg. Ofwel kiest men om over Bütgenbach, Büllingen, Manderfeld, Schönberg en Steinebrück ofwel via Malmedy, Ligneuville, Recht, Emmels, St.Vith en Lommersweiler naar Burg-Reuland te gaan. In beide gevallen bedraagt de afstand ongeveer 80 km.

GELEIDE WANDELINGEN

Meer dan ooit kan men in de Oostkantons wandeling ondernemen waarbij men een hoop natuurkundige wetenswaardigheden verneemt. Deze wandelingen worden door gediplomeerde natuurgidsen, leden van natuurbeschermingsorganisatie’s, wandelverenigingen of toeristenbureaus (z. onderstaande lijst) op interessante wijze geleid. Alleen zo leert men de natuur echt kennen.
De wandelingen staan open voor iedereen. Inschrijving vooraf is vereist. 
De data worden in het "TOURIST-JOURNAL" alsook op de website van de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons (www.eastbelgium.com) gepubliceerd.